Miért fontosak a képesség- és személyiségtesztek a karrierfejlesztésben?

Miért fontosak a képesség- és személyiség-
tesztek a
karrier-
fejlesztésben?

A karriertanácsadásról mindenkinek van saját(os) elképzelése, hogyan működik. Van, aki a terápiához hasonlónak gondolja, amikor egy szakértő és a kliens irányított módon beszélgetnek. Mások kiszervezett feladatként tekintenek rá, és úgy vélik, a tanácsadó dolga, hogy megmondja, hogyan nézzen ki az önéletrajz vagy épp milyen pozíciókba jelentkezzen a hozzá forduló ügyfél.

És vannak, akik szerint a teszt az első lépés

Akárcsak az önismereti folyamatokban összességében, ugyanúgy a karrierválasztásban vagy - váltásban, sőt, még a karrierfejlesztésben is fontos, hogy tisztább képet kapjon magáról az ember. Mivel sem az alap-, sem a közép- és felsőfokú oktatási rendszer nem a személyre szabott tehetségnevelésre rendezkedett be, így az egyén általában már csak felnőttkorában szembesül annak szükségességével, hogy jobban megismerje a saját erősségeit, akadályait és lehetőségeit.

Pedig ez a megismerési folyamat képezi a sikeres karrierépítés alapját, hiszen az az ember, aki nem megfelelő pályán vagy munkahelyen van - mert például az nem illik a személyiségéhez, nem felel meg a teljesítőképességének, határainak vagy nem azokat a kompetenciáit használja benne, amelyekben valóban erős - sosem fogja magát komfortosan érezni a munkája során.

Személyiség és képességek: hogyan segítenek a tesztek?

A többek közt általam is használt tesztek arányosan fókuszálnak a személyiség jellemzőire, az egyénben rejlő képességekre és lehetőségekre, illetve arra, hogy e vonások alapján milyen pálya vagy állás ideális számára. Bár el lehet indulni pusztán a konzultációval is a karriertanácsadás folyamatában, a tisztább kép rengeteget segít nemcsak a kliens személyét illetően, hanem például a piac feltérképezésében is: elárulja, eleve milyen vonalon érdemes egyáltalán gondolkodni.

Tévhit azonban a tesztekkel kapcsolatban, hogy csak fiatalkorban van jelentőségük, vagy csak fiatalon van értelme kitölteni őket. Gyakran fordul elő, hogy a kötelességek rengetegében, az ember elfeledkezik „magáról”, és évek múltán kezdi érezni a változás szükségességét. Egy 40 éves ember ugyanúgy lehet kevéssé tisztában a saját képességeivel és ideális tevékenységével, mint egy 19 éves, így, ahogy mondani szoktam: sosem késő újragondolni a karriert, ezúttal azonban személyre és egyéni jellemzőkre szabott módon.

A képesség- és személyiségtesztek a szakértő számára is segítik az együttműködést és a hatékonyságot...

...számomra, szakértőként is. Hiszen ennek köszönhetően átfogó és objektív képet kapok a kliensről, ő pedig nemcsak eredményekkel és adatokkal szembesül, hanem azt is megismeri, amit mindez a gyakorlatban, a mindennapokban jelent. Ráadásul a tesztek írásos értékelésében arról is tájékoztatom a kitöltőket, hogy milyen pályák, tevékenységek illenek hozzá a róla kapott eredmények alapján, vagyis konkrét irányokat, szakmákat adok meg, (természetesen nem kizárólagos módon). Ezek a szakmák azonban megfelelőek lehetnek a személyiségnek, a munkamotiváció és a képességek összefüggései alapján.

Kinek ajánlott a képesség- és személyiségtesztek kitöltése?

Mivel konzultáció nélkül is kérhető tesztcsomag, azoknak mindenképp, akik nem biztosak benne, hogy belevágnának-e egy személyes együttműködésbe...,
...azonban átfogóbb képet szeretnének kapni önmagukról, a képességeikről, illetve személyre szabott iránymutatást a karrierjüket illetően.
Azoknak is ajánlott, akik konzultációt vagy konzultációs csomagot kérnének, hiszen így már konkrét adatok, információk mentén indulunk el, ez a fajta megismerési szakasz lerövidül, és hamarabb tudunk elkezdeni érdemben együttműködni.
Bárkinek ajánlott, aki úgy érzi, nem látja világosan a saját képességeit, nincs tisztában azzal, miben kiemelkedő, netán kizárólag a hiányosságait érzékeli.

A tesztek és az értékelés felépítése - így segítenek Neked is

A tesztek különböző területekre fókuszálnak, és azt segítenek felmérni, hogy megfelelő, kiemelkedő vagy küszöb alatti-e a képességed mindezekben. Ugyanúgy születik eredmény például a csapatmunkára való képességről, mint a terhelhetőségről vagy a rugalmasságról, de a tesztek segítségével pl. azt is megismerheted, milyen területeken vagy kimondottan erős, és melyek jelentenek inkább akadályt. Pl. lehet, hogy kiemelkedő az empátiád vagy a kreatív készséged, de a műszaki kevésbé domináns, amit eddig nem érzékeltél, viszont mégis hátráltatott a munkádban.

Fontos továbbá a tesztek kapcsán, hogy nincs „gyenge” vagy „erős” kompetenciájú ember, ez összességében nem jelenthető ki senkiről, hanem egyedi, adott területen jellemző képességek vannak. Amikor esetleg azt érzed a munkádban, hogy nem vagy elég eredményes, nem vagy sikeres, nem teljesítesz jól, akkor jellemzően nem az a gond, hogy „alkalmatlan” vagy, sokkal inkább, hogy nem a megfelelő területen vagy pozícióban dolgozol.

Ne feledd, az egyetlen módja annak, hogy ideális karriert építs és sikerélményeket élj meg, hogy valóban olyasmivel foglalkozz, amely a személyiségedhez illik, a képességeidnek megfelel - ám anélkül nem találod meg ezt a területet, hogy jobban megismernéd magad.

Miben mások ezek, mint a szimpla személyiségtesztek?

Nyilván, egy fejlettebb önismerettel bíró személy a képességeivel is jobban tisztában van, azonban fontos megjegyezni, hogy a munka vonatkozásában kitöltött tesztek nem egyenlőek egy általános személyiségteszttel. Kétségtelen, hogy van összefüggés, azonban nem lehet pusztán egy alap személyiségtípusból kiindulva pontosan meghatározni az egyénhez illő ideális állást. A konkrét karrierrel, karrierfejlődéssel kapcsolatos összefüggések, amelyeket többek közt az általam alkalmazott tesztek is megmutatnak, túlmennek egy szimpla személyiségteszt eredményein, hiszen célzott és komplex képet adnak az egyénről, elsődlegesen karrier-fókusszal.

Nem kizárólag pályaválasztás vagy karrierváltás előtt ajánlott a tesztcsomag

Általánosan bármikor használhatók karrierfejlesztéshez, vagy akár szimplán egy álláskeresési folyamat részeként is. Ez azért lehetséges, mert a teszteredmények konkrétan megjelölik:

azokat a kompetenciákat, amelyekre építeni lehet,
azokat az erősségeket, amelyek kiemelik az egyént a többi jelentkező közül,
emellett pedig a fejlesztendő területeket is.

Továbbá, a teszteredmények a rejtett képességekre is rávilágítanak, amelyekkel eddig talán nem volt tisztában, ezek pedig segítenek megérteni vagy új megvilágításba helyezni a korábban elért eredményeket, esetleges kudarcokat vagy akár a jövővel kapcsolatos elvárásokat is.

Noha a tesztek alapvetően eredményt mutatnak, egyben megnyitják a következő kaput is, hiszen az eredmény elindíthat a megoldások felé, konzultáció útján pedig fel tudjuk tárni ezek alternatíváit. Sőt, adott esetben az eredményesebb önismerethez is hozzásegíthetnek, hiszen lehet, hogy a teszteredmények mutatnak majd rá egyes aspektusokban valamilyen téves, önmagaddal kapcsolatos megítélésre.

A tesztcsomagot az alábbi gombra kattintva tudod megrendelni, én pedig személyre szabott értékelést készítek hozzá Neked a kitöltött tesztek beérkezését követően.